Velika izložba Joana Miróa u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

Zagreb, 22. rujna 2014. – U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, jednom od najljepših izložbenih prostora u Republici Hrvatskoj, 2. listopada ove godine otvara se izložba jednog od najvažnijih slikara 20. stoljeća Joana Miróa. Slikar, kipar, keramičar i grafičar Joan Miró jedan je od glavnih, bitnih i odgovornih sudionika cjelokupne prekretnice u umjetnosti prošloga stoljeća. Djela Joana Miróa do sada su, u obliku grafičkih listova, dva puta bila izlagana u Hrvatskoj – početkom 70ih i krajem 80ih godina prošloga stoljeća, dok će na izložbi u Umjetničkom paviljonu po prvi put u Hrvatskoj i regiji, biti izložene originalne slike, skulpture, litografije, keramika i tapiserije.

Izložba „Joan Miró: remek-djela iz Fondacije Maeght“ po prvi put će, ne samo u Hrvatskoj, već u ovom dijelu jugoistočne Europe, predstaviti djela slavnog katalonskog umjetnika koja se čuvaju u prestižnoj Fondation Maeght u Saint-Paul-de-Vence (Nica). Kustosi izložbe direktor Fondation Maeght Olivier Kaeppelin i ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić za izložbu su selektirali ukupno četrdesetak radova, uključujući slike, skulpture, litografije i tapiserije – pri čemu je poseban naglasak stavljen na skulpture. Naime, Miró, koji je prije svega poznat kao slikar, bio je i izvanredan kipar, a Fondacija Maeght je prva u svijetu po broju njegovih skulptura. Ima ih više od 150. Izložba će omogućiti praćenje rođenja i evoluciju Miróovih izvanrednih skulptura nastalih u razdoblju od dva desetljeća - od ranih 1960.-ih godina prošloga stoljeća, kada se počeo ozbiljnije zanimati za ovaj oblik likovnog izražavanja, do samih početaka 1980.-ih. Izložba će se moći razgledati do 8. veljače 2015., a više informacija o njom potražite na www.umjetnicki-paviljon.hr.

Kao partner razvoja hrvatske umjetnosti i kulture te sponzor brojnih kulturnih i umjetničkih događanja u Hrvatskoj, PBZ Card će kao zlatni sponzor podržati i ovaj izniman kulturni i umjetnički događaj. Tvrtka će izložbu podržati s American Express brendom, osiguravši, u suradnji s Umjetničkim paviljonom, posebne pogodnosti za korisnike American Express kartica. Tako će posjetitelj koji ulaznicu za Miróovu izložbu plati American Express karticom na dar dobiti plakat ove izložbe, dok će za kupnju kataloga Joana Miróa American Express karticom ostvariti 10% popusta.