Najavljeno jubilarno, deseto izdanje Noći muzeja

U petak, 30. siječnja ove godine od 18.00 do 01.00 sati održat će se jubilarna deseta Noć Muzeja, uz slobodan ulaz za sve programe. U Noći muzeja, koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo, sudjelovat će više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, znanstveno-istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija iz više od 100 gradova i mjesta.

Tema desete Noći muzeja ''Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um'' nastavak je pristupa organizatora Noći muzeja da se podsjećanjem na velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti  utječe na reafirmiranje  mogućnosti razvoja  lokalnih zajednica, upravo temeljenim na takvim vrijednostima i razvijanjem takvih programa u kulturno-turističkim itinerarima. Prošlogodišnja tema je bila Ivan Meštrović i razvoj  njegovog  rodnog kraja, temeljenog upravo na ličnosti ovog velikog umjetnika.

Naglašavajući razvoj i integraciju kulturnih institucija s lokalnom zajednicom, Hrvatsko muzejsko društvo  ukazuje na važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova i uključivanja lokalnog stanovništva u programe Noći  muzeja. Ove godine s naglasak je na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, povezujući Muzej Like u Gospiću i Memorijalni centar ''Nikola Tesla'' u Smiljanu s Tehničkim muzejom u Zagrebu.

S obzirom na bogatstvo koje baštinimo u hrvatskim ustanovama s područja znanosti i umjetnosti, a odnosi se i na brojne izume i otkrića, očekuju se kreativne i atraktivne prezentacije koje će privući brojne posjetitelje. Neprekidan je porast broja posjetitelja programa u Noći muzeja; u devet godina bilo je više od dva milijuna posjetitelja, a prošle godine rekordnih 360.000 na više od 200 odredišta gdje su besplatno bili dostupni kvalitetni i raznovrsni programi.

I ovogodišnjem izdanju Noći muzeja pridružili su se brojni partneri, sponzori i pokrovitelji, među kojima i PBZ Card koji će, sa svojim brendom American Express, kao generalni sponzor treću godinu za redom podržati ovo događanje.

Sve informacije o Noći muzeja 2015.; brojnim institucijama koje u njima sudjeluju te njihovim programima nalaze se na stranici www.nocmuzeja.hr.