Maratonci spremni za veliku zagrebačku premijeru!

U Satiričkom kazalištu Kerempuh u tijeku su završne pripreme za posljednju, i najiščekivaniju ovogodišnju premijeru – na daske dolazi novi hit, za koji su svi uvjereni da će srušiti rekorde gledanosti u kazalištu. Riječ je o predstavi Maratonci trče počasni krug u režiji Ive Milošević, nastaloj prema poznatoj drami po kojoj je snimljen jedan od najgledanijih filmova svih vremena na ovim prostorima.

Obitelj Topalović već je desetljećima kulturološki fenomen jugoistočne Europe. Vodeći suvremeni srpski dramatičar Dušan Kovačević Maratonce je napisao na trećoj godini studija dramaturgije 1972. godine. Drama je prvi put postavljena u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića, a deset je godina poslije Slobodan Šijan prema njoj režirao legendarni film.

Kerempuhovu predstavu na scenu je postavila redateljska gošća iz Srbije, Iva Milošević. Najstarijeg Topalovića Maksimilijana glumi Vilim Matula, Aksentija Elizabeta Kukić, Milutina Nikša Butijer, Lakija Hrvoje Kečkeš, a najmlađeg Mirka Luka Petrušić. Kristina je Maja Posavec, Đenka Đavo Tarik Filipović, Bili Piton Filip Detelić, Olja Mia Anočić-Valentić, a Pregažen čovjek Ivan Đuričić.

Namjera mi je bila da tekstu pristupimo kao dramskom sadržaju, a ne komediji. Dakle, pred glumce se postavlja nimalo lak zadatak da studiozno i  detaljno  izrade psihološki složene likove, a ne jednodimenzionalne tipove kao što je to češće slučaj kada su komedije u pitanju. Zato sam se pri podjeli uloga za ovu predstavu rukovodila više prema kriterijima glumačkog majstorstva, a manje adekvatnošću uzrasta i spola., ističe Iva Milošević, uspješna redateljica koja je u Beogradu postavila niz popularnih predstava u Jugoslavenskom dramskom pozorištu, Bitef teatru, Pozorištu na Terazijama i mnogim drugima.

Dramaturginja predstave je Dora Delbianco, scenograf i oblikovatelj svjetla Gorčin Stojanović, kostimograf  Leo Kulaš, a suradnica za ples Larisa Navojec.

Drago nam je da će PBZ Card sa svojim American Express brendom kao ekskluzivni sponzor podržati ovu iznimnu predstavu. Uz vrhunski kazališni doživljaj, za koji sam siguran da će gledateljima ovo uprizorenje priuštiti, mi ćemo se pobrinuti da i iskustvo plaćanja bude takvo.  Tako smo, u suradnji sa Satiričkim kazalištem Kerempuh dogovorili mogućnost plaćanja ulaznica  American Express karticama, kako na blagajni tako i online. Također,  tijekom određenih razdoblja, korisnici naših kartica moći će kupovati ulaznice za ovu predstavu po posebnim pogodnostima, kao što su popusti, a što sam uvjeren da će dodatno privući publiku na ovu predstavu, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

Premijera predstave održat će se 22. prosinca 2015. u 20 sati, a prve reprizne izvedbe najavljujemo 23., 27., 29. i 30. prosinca 2105.