O NAMA IZDAVANJE KARTICA PRIHVAĆANJE KARTICA POGODNOSTI PUTOVANJA NEKRETNINE SIGURNOST PODRŠKA UVJETI POSLOVANJA KONTAKTI
MyWay PBZ Card Business Account

830.000 kn za razminiranje Karlovačke županije

PBZ Card dugogodišnji partner projekta Američke gospodarske komore u Hrvatskoj za razminiranje Hrvatske "Večer za sigurne korake"“

Prodanovići, Karlovačka županija 27. listopada 2015. - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) danas je, uz pomoć partnera i pokrovitelja, svečano dodijelila donaciju za razminiranje područja Karlovačke županije. Sredstva za razminiranje prikupljena su u prošlogodišnjem izdanju projekta „Večer za sigurne korake“ te uvećana sredstvima Vlade SAD-a. Dijelom donacije već je razminiran dio područja u blizini naselja Prodanovići, u općini Josipdol.

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nj.E. Julieta Valls Noyes i izvršna direktorica AmCham-a u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić simbolično su županu Karlovačke županije Ivanu Vučiću te ravnatelju Hrvatskog centra za razminiranje Draženu Jakopecu predali ček vrijedan 830.000 kn. Iznos je prikupljen zahvaljujući pomoći pojedinaca i tvrtki te dugogodišnjih sponzora projekta, PBZ Carda i Wolf Theissa Zagreb.

Prikupljenim sredstvima dosad je već razminirano 72.132 m2 područja kod naselja Prodanovići, a to je tek dio istog područja koje će biti razminirano ovom donacijom. Predaji donacije i konferenciji za novinare pridružila se i ravnateljica Vladinog Ureda za razminiranje, dr.sc. Dijana Pleština.

Izvršna direktorica komore gđa. Andrea Doko Jelušić ovom je prilikom naglasila: „Poslovna zajednica koju predstavljamo svojim je donacijama projektu pokazala visoku razinu svijesti o problemu razminiranja te odlučila aktivno sudjelovati u njegovom rješavanju. Minirana područja predstavljaju sigurnosni problem, ali također i onemogućavaju bilo kakvu ekonomsku djelatnost. Stoga nam je zadovoljstvo ovim projektom izravno utjecati na život lokalne zajednice u njihovom procesu normalizacije života i ostvarenju bolje ekonomske budućnosti.“

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, Nj.E. Julieta Valls Noyes je izjavila „Drago mi je da sam danas ovdje, na mom prvom događanju o razminiranju u Hrvatskoj. Razminiranje je još jedan primjer bliske suradnje između naših dviju zemalja. Kroz svakodnevnu suradnju s našim partnerima u Hrvatskoj radimo na jačanju naše zajedničke sigurnosti, unapređenju zajedničkog prosperiteta i pružamo podršku zajedničkim vrijednostima, a predanost razminiranju dotiče sve ove ključne ciljeve. SAD je vrlo ponosan na svoju podršku Hrvatskoj u cilju značajnog smanjenja opasnosti od mina. Od 1999. godine, američka vlada je donirala gotovo 30 milijuna USD za projekte razminiranja u Hrvatskoj, uz pomoć kojih je razminirano 16 četvornih kilometara zemljišta.“

Na svečanoj dodjeli najavljena je i ovogodišnja, četrnaesta dobrotvorna večera „Večer za sigurne korake“, koja će se održati 5. studenog u Zagrebu, a kojom će se prikupljati sredstva za razminiranje Sisačko-moslavačke županije. Od 2001.-2014. donirano je do sada 8,13 miljuna kuna za razminiranje raznih dijelova Hrvatske.

Župan Karlovačke županije, gosp. Ivan Vučić izjavio je „Karlovačka županija već desetak godina izdvaja vlastita sredstva za razminiranje i do sada smo za razminiranje u našoj županiji uložili preko 5 milijuna kuna. Više smo puta sudjelovali u akciji Američke gospodarske komore „Večer za sigurne korake“, pa smo za ovu priliku donirali 350 tisuća kuna. Još ću jednom zahvaliti Vladi i Veleposlanstvu Sjedinjenih američkih država, Američkoj gospodarskoj komori u RH, ITF-u i svim ostalim donatorima što su prepoznali prigodu i svojim donacijama pomogli humanitarno razminiranje na području Karlovačke županije. Ovim se projektom bližimo našem cilju, a to je Karlovačka županija bez mina do 2019. godine.“

Ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, dr.sc. Dijana Pleština napomenula je da na minski sumnjivom području nema ni sigurnog koraka, a ne može biti ni ekonomskog razvoja. Dakle, ljudska prava i ekonomska racionalnost nalažu razminiranje. I zato zahvaljujem Američkoj gospodarskoj komori i američkoj vladi, PBZ Card-u, odvjetničkom društvu Wolf Theiss Zagreb, kao i ITF-u za njihov doprinos u „Večeri za sigurne korake“.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Dražen Jakopec pružio je podatke o trenutnoj minskoj situaciji u Hrvatskoj i županiji. Veličina minski sumnjivog prostora RH trenutno iznosi 494,98 km2, od čega na prostor Karlovačke županije otpada 55,2 km2. U općini Josipdol preostalo je 11,0 km2.

"Kao dugogodišnjem partneru "Večere za sigurne korake" najveće zadovoljstvo nam pričinja trenutak kada vidimo prave učinke i svu dobrobit ovog projekta, što potvrđuje i današnja donacija koja je omogućila razminiranje područja Karlovačke županije. Dobrobiti ovog projekta već su iskusili razni dijelovi naše domovine, koji su razminirani sredstvima prikupljenim putem "Večere za sigurne korake". Upravo iz tog razloga će PBZ Card i ove, osme godine za redom, kao njegov zlatni sponzor, doprinijeti plemenitom cilju čišćenja Hrvatske od mina i stvaranju preduvjeta za sigurniji i kvalitetniji svakodnevni život područjima Hrvatske koji su, nažalost, još uvijek nerazminirana", istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

„Wolf Theiss Zagreb preko Američke gospodarske komore posljednjih nekoliko godina sa zadovoljstvom doprinosi programu za uklanjanje mina u Hrvatskoj. Izuzetno nam je drago svake godine vidjeti kontinuirani napredak koji se postiže ovim programom. Istinski je to simbol zalaganja Hrvatske za očuvanje svojih predivnih prirodnih dobara koji će pomoći osigurati budućnost svih nas. Grupacija Wolf Theiss je predana tom cilju te će i dalje nastojati podupirati ovaj plemeniti program dok sva područja ne budu čista od mina.“ napomenuo je Ronald Given, partner zagrebačke podružnice odvjetničkog društva Wolf Theiss.

########

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Američka gospodarska komora u RH (AmCham): 01 4836 777, 091 4836 779, ivana.karavidovic@amcham.hr

Izjave za javnosti: Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica

Mob: 099 4836 775

Opis projekta Večer za sigurne korake

Američka gospodarska komora od 2001. godine je organizator dobrotvorne večere za razminiranje. Svake godine ovaj događaj okuplja približno 300 gostiju iz poslovne i političke zajednice, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora. Kroz fond ITF sav novac prikupljen od donacija i prodaje karata za 'Večer za sigurne korake' uvećava se dodatnim sredstvima SAD-a te daruje za razminiranje raznih prostora Hrvatske.

Minska situacija u Hrvatskoj i županiji:

Minski sumnjiva površina na prostoru Republike Hrvatske (na dan 20. listopada 2015.) iznosi 494,98 četvornih kilometara kao rezultat aktivnosti humanitarnog razminiranja i općih izvida. Minski sumnjivi prostor obuhvaća 10 županija, 75 gradova i općina koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Pretpostavlja se da je ovaj prostor zagađen s otprilike 46.317 mina. Minsko sumnjivi prostor zagađen je i velikim brojem neeksplodiranih ubojnih sredstava, posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata. Broj minskih žrtava u Hrvatskoj od 1991. do 2015. iznosio je 1.981 osoba od čega je 512 smrtno stradalo.

Karlovačka županija ima 55,2 četvornih kilometara minski sumnjivih površina. Na ovom je području od 1991. godine evidentirano 267 stradalih od čega 62 smrtno.

Unošenjem gore navedenih podataka, suglasni ste da PBZ Card iste podatke može obrađivati u svrhe dostave marketinških materijala (newslettera). Svoju privolu za ovu obradu možete u svakom trenutku povući putem za to predviđene poveznice (linka) u svakom pojedinom primjerku newslettera ili putem web forme koja se nalazi ovdje. Napominjemo da će odjava biti aktivna najkasnije unutar sedam radnih dana od zaprimanja.

Za korisnike PBZ Card Premium Visa kartica

Radno vrijeme Kontakt centra: od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati; subotom od 8 do 16 sati.

Za korisnike PBZ Mastercard i Visa kartica

01 / 48 91 333

Mastercard i Visa kartice

Ugovaranje prihvaćanja kartica