Povijest

Bogato iskustvo i duga tradicija

Duga tradicija u izdavanju i prihvatu kartica jedan je od važnih elemenata uspjeha PBZ Carda. Brend s najdužim prisustvom u tržišnoj ponudi tvrtke svakako je American Express, koji na hrvatskom tržištu postoji četrdeset i pet godina, dok PBZ Grupa među prvima u Hrvatskoj uvodi Mastercard i Visa kartične proizvode.

Podatak da u ponudi ima četrdesetak proizvoda i velik broj usluga, a brojne od njih prvi je na hrvatsko tržište uveo upravo PBZ Card, povijest tvrtke čini bogatom značajnim događajima. Među značajnijim godinama je 1965. kada zagrebački Hotel Esplanade postaje prvo prodajno mjesto American Expressa u Hrvatskoj, te 1972. kada je sklopljen licencni ugovor između putničke agencije Atlas i American Expressa. Već sljedeće godine izdana je prva serija osobnih American Express kartica (charge). Godine 1994. počinje se izdavati The Gold Card, prestižna kartica namijenjena osobama s višim primanjima. Od 1998. nositelj licence za izdavanje i prihvat American Express kartica u Hrvatskoj je Privredna banka Zagreb, odnosno PBZ Card. Zahvaljujući snažnoj podršci koju omogućuje Privredna banka Zagreb, koja se nalazi u vrhu hrvatskog bankarstva, nastupa razdoblje snažnog razvoja tijekom kojeg će tvrtka uvoditi brojne nove proizvode i usluge. Tako asortiman American Expressa u Hrvatskoj danas čini oko 20 različitih proizvoda, a PBZ Card je jedan od najuspješnijih nositelja licence ovog brenda u svijetu.

Iz bogate povijesti American Expressa treba izdvojiti i 2000. godinu kada je korisnicima u Hrvatskoj ponuđena mogućnost sudjelovanja u Membership Rewards programu, koji ih nagrađuje privlačnim nagradama. Godine 2003. tržištu je predstavljena Blue iz American Expressa - prva kartica s čip tehnologijom, a 2004. The Platinum Card, najprestižnija kartica na tržištu. Posebno treba istaknuti American Express karticu sa srcem, izdanu 2008. godine, koja ima i humanitaran karakter, budući da za svaku kupnju napravljenu ovom karticom PBZ Card izdvaja sredstva namijenjena projektima: "Praćenje djece s neurorizicima" Ministarstva zdravstva i "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske.

Poslovanje s bankovnim karticama počelo je 1998. godine kada Privredna banka Zagreb omogućuje prihvat Mastercard kartica na bankomatima i POS uređajima, te 1999. kada, među prvima na tržištu, počinje izdavati Maestro debitne kartice vezane uz tekući račun. U sljedećim godinama ponuda Mastercard i Visa brenda bit će upotpunjena brojnim charge, debitnim, kreditnim i pre-paid karticama, namijenjenih fizičkim i pravnim osobama.

Početkom 2006. godine, integracijom kartičnog poslovanja PBZ Grupe u jednu tvrtku, PBZ Card, dotadašnji PBZ American Express, proširuje poslovanje i na kartični portfelj Privredne banke Zagreb, uključujući Mastercard i Visa brendove.

Ujedinjenjem kartičnog portfelja PBZ Grupe u jednu kompaniju omogućeno je najbolje korištenje svih njezinih potencijala, znanja i iskustava u primjeni standarda poslovanja svjetskih poznatih robnih marki American Expressa, Mastercarda i Vise, obogaćenih dobrim poznavanjem lokalnog tržišta kako bi se korisnicima i poslovnim partnerima ponudili proizvodi i usluga najviše kvalitete.

PBZ Card 2007. godine kupnjom poslovanja JUMBO d.o.o., uspješne putničke agencije osnažuje ponudu putovanja i drugih programa s posebnim pogodnostima za korisnike kartica. Početkom 2008., prvi na hrvatskome tržištu, PBZ Card je završio projekt implementacije EMV (čip) tehnologije na cijeli kartični portfelj, koja nudi dodatnu sigurnost i jednostavnost pri upotrebi kartica.

U inovacijama bogatom poslovanju svakako treba istaknuti 2011. godinu kada je PBZ Card plasirao Membership Rewards karticu. Ova kartica je namijenjena korisnicima Membership Rewards programa nagrađivanja, služi za korištenje nagradnih bodova te se njome direktno na prodajnom mjestu mogu zamijeniti bodovi za određenu vrijednost paketa, odnosno željenog artikla ili usluge na više od 1.100 prodajnih mjesta diljem Hrvatske.

Početak 2012. godine PBZ Card je obilježio ulaskom American Expressa na najpopularniju društvenu mrežu - Facebook, omogućivši tako svojim korisnicima interaktivan pristup te direktnu, nesputanu i otvorenu komunikaciju, istovremeno ih informirajući o akcijama i pogodnostima te različitim uslugama American Express kartica.

Od novosti u 2012. - jubilarnoj godini, tijekom koje je tvrtka proslavila četrdeset godina prisustva American Expressa na hrvatskome tržištu, treba istaknuti i novu Metro American Express Card - prvu poslovnu co-brand karticu u portfelju PBZ Carda s brojnim pogodnostima za segment poslovnih korisnika, obrtnika i tvrtki, kao i za postojeće te buduće poslovne partnere i kupce Metro Cash & Carry Hrvatska. U prvoj polovici iste godine tržištu je predstavljena nova debitna kartica Grupe Intesa Sanpaolo - Inspire kartica. Inspire kartica je prva Visa Classic debitna kartica na hrvatskom tržištu te prva Visa kartica s mogućnošću beskontaktnog plaćanja. Krajem godine tvrtka je predstavila i American Express Gift Card - prvu prepaid American Express karticu na našem tržištu, koja nudi izbor idealnog dara za razne prigode.

Iste godine tvrtka je predstavila svoj novi brend za putničke usluge - PBZ Card Travel American Express. Time je PBZ Card postao član velike i uspješne međunarodne obitelji Global American Express Travel Partner Network, a tvrtkina putnička usluga je dobila novu dimenziju i višu razinu kvalitete usluge.

Tijekom 2014. i 2015. godine, PBZ Card je nastavio unapređivati svoju uslugu uvođenjem modernih i inovativnih sustava plaćanja. Tako je PBZ Grupa uvela novu PBZ Wave2Pay uslugu beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom, koja koristi najmoderniju tehnologiju beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom u Hrvatskoj i svijetu. Ova usluga se zasniva na Host Card Emulation (HCE) tehnologiji za NFC (Near-Field Communication) mobilna plaćanja na POS uređajima PBZ Grupe, a prva na hrvatsko tržište ovu tehnologiju za plaćanje uvela je PBZ Grupa još u travnju 2015. godine kada ju je ponudila korisnicima American Express kartica, i to: American Express® kartice  (zelena, charge), The Gold Card®, The Platinum Card® i American Express® kartice sa srcem. Time je PBZ Card postao prvi izdavatelj American Express kartica u svijetu koji je uveo HCE mobilno plaćanje za American Express kartice. Krajem iste godine PBZ Wave2Pay usluga je proširena i na Visa Inspire karticu - prvu virtualnu karticu PBZ tekućeg računa integriranu u mobilni telefon. PBZ Wave2Pay uslugom beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom i virtualnim American Express i Visa Inspire karticama potvrđen je vodeći položaj PBZ Grupe na domaćem tržištu u uvođenju inovativnih tehnologija.