3-D Secure program

3-D Secure™ program sigurne internetske kupnje – Mastercard® SecureCode™ & Verified by Visa

3-D Secure je globalni standard za provjeru autentičnosti kupaca u sustavu sigurnih internetskih transakcija. Globalni platni sustavi Mastercard i Visa razvili su vlastite programe sigurnosne kupovine na internetu bazirane na 3-D Secure modelu, Mastercard Secure Code i Verified by Visa.

Three Domain Secure (3-D Secure) program razvijen je kako bi se svakom korisniku kartice omogućilo da prilikom kupnje na internetu potvrdi autentičnost svom izdavatelju kartice, čime potvrđuje da sudjeluje u procesu kupnje i plaćanja na internetu, dok istovremeno internetskim trgovcima daje poboljšanu garanciju plaćanja koja im je potrebna kako bi proširili svoje poslovanje i pružili uslugu svojim kupcima bilo gdje na svijetu. Na taj način smanjila bi se vjerojatnost zloupotrebe kartica na internetu i ubrzao rast elektroničke trgovine.

Osnovna svojstva 3-D Secure programa su:

  • kontrola neautoriziranog korištenja kartice
  • mogućnost primjene bez potrebe za specijaliziranim softverom ili hardverom na strani korisnika kartice
  • povećavanje povjerenja i sigurnosti internetskih kupaca sigurnim prijenosom informacija o plaćanju i omogućavanjem sudjelovanja kupaca u samim transakcijama
  • izdavateljima kartica omogućava da osiguraju provjeru autentičnosti svojih korisnika kartica bez djelovanja na sustave prihvatitelja kartica ili sustave trgovaca, npr. korištenjem čip kartica za autentifikaciju kupaca
  • mogućnost proširenja i na druge kanale kao što su mobilni telefoni, PDA dlanovnici, digitalna televizija
  • prijenos odgovornosti s trgovaca i prihvatitelja kartica na banke izdavatelje kartica
  • smanjenje troškova vezanih uz zloupotrebu kartica

Mastercard SecureCode i Verified by Visa omogućavaju poboljšanu zaštitu od rizika zloupotrebe koji nastaje kad drugi pojedinci koriste kreditnu ili debitnu karticu nositelja putem interneta. Internetski kupci imaju prednost u tome što znaju da samo oni imaju pristup svojem osobnom SecureCode ili Verified by Visa ključu za korištenje svojih kartica na internetu.

Domena izdavatelja kartica - 3D Secure Issuing

Izdavatelj kartica ili issuer upravlja postupkom uključivanja korisnika svojih kartica, osigurava valjanost računa i provjerava autentičnost korisnika kartica tijekom internetske kupnje.

 

Domena prihvatitelja kartica - 3D Secure Acquiring

Prihvatitelj kartica ili acquirer definira postupke kako bi osigurao da su internetske transakcije kod njegovih trgovaca stvarne i pruža usluge procesiranja transakcija provjerene autentičnosti.

 

Domena interoperabilnosti

Domena razmjene informacija o autentičnosti i plaćanju kod internetske kupnje.